Zber rastlín:

Bylinky zbierame za slnečného suchého počasia. Kvety rastlín sú v čase obeda najviac otvorené a preto sa lepšie sušia. Zbierame zdravé nenapadnuté rastlinky. Pamätajte na to, že ani v prírode netreba byť sebecký a myslieť aj na tých ľudí, ktorí prídu pre Boží liek po Vás.

Sušenie bylín:

Čerstvé bylinky sušíme na suchom a tienistom dobre vetranom mieste. Sušenie v sušičkách a elektrických rúrach nie je vhodné, pretože prúdiaci vzduch odnáša so sebou príjemnú liečivú arómu byliniek. Uskladňujeme len dobre vysušené šuštiace bylinky, ktorým už nehrozí plieseň pri skladovaní. Takto usušené rastlinky skladujeme v sklených nepriehľadných a najlepšie tmavých pohároch na suchom mieste.

Zápar:

1 polievkovú lyžicu čerstvých bylín zalejeme 1/4 litrom prevarenej vody a lúhujeme 1 – 3 minúty. Precedíme a pijeme vlažný zápar po dúškoch.

Sušené bylinky lúhujeme 5 – 7 minút.

Odvar:

Do 1/4 litra vriacej vody vysypeme 1 polievkovú lyžicu bylín a krátko povaríme. Odstavíme a precedíme. Pijeme vlažný odvar po dúškoch.

Čerstvá šťava:

Šťavu získavame z mäkkých rastlín v odšťavovači. Uskladňujeme v chladničke v uzavretých fľaštičkách. Čerstvá šťava sa užíva po kvapkách, alebo sa ňou potierajú choré miesta na tele.

Tinktúra:

Byliny zalejeme 38 – 40%-ným alkoholom (rožovka, vodka). Fľašu uzavrieme a uložíme na 12 – 14 dní na teplé 20°C miesto. Potom tekutinu zlejeme, uzavrieme fľašu a uskladňujeme na suchom chladnom a tmavom mieste. Tinktúra sa užíva po kvapkách, potierajú sa ňou choré miesta, alebo sa používa na obklady.

Kaša z bylín:

Stonku a listy liečivej rastlinky rozvaľkáme valčekom, rozotrieme na bavlnené plátno a prikladáme na noc na choré miesto.

Obklady zo zaparených bylín:

Nad hrniec zavesíme sito s čerstvými, alebo sušenými rastlinami. Zakryjeme a vodu pod sitom varíme, kým bylinky nezostanú horúce. Takéto bylinky uložíme na gázu, alebo bavlnenú plienku a priložíme na boľavé miesto. Zakryjeme šatkou alebo uterákom a necháme pôsobiť najlepšie cez noc.

Masť:Masť

Štyri hrste čerstvých bylín narežeme nadrobno. Rozohrejeme 50 gramov bravčovej masti, na ktorej bylinky krátko popražíme. Odstavíme a zakryté uložíme na chladné miesto. Na druhý deň masť prehrejeme, prefiltrujeme a uložíme do nádobiek, alebo zaváraninových pohárikov. Skladujeme na chladnom a suchom mieste.

Olej:

Kvetmi alebo bylinkami naplníme fľašu, zalejeme olivovým olejom, ktorý siaha nad bylinky a necháme 14 dní stáť na slnečnom a teplom mieste. Potom bylinky scedíme, naplníme fľašu, ktorú uzavrieme a skladujeme na suchom tmavom mieste.

Bylinný kúpeľ:

Bylinky macerujeme cez noc v 5 – 7 litroch studenej vody. Na druhý deň macerát zohrejeme a vlejeme do vody na kúpanie.

Sedací kúpeľ:

Pol vedra čerstvých alebo 100 gramov sušených bylín macerujeme cez noc v 5 – 7 litroch studenej vody. Na druhý deň macerát zohrejeme a vlejeme do vody na sedací kúpeľ. Voda musí siahať po obličky.

Víno:

Hrsť bylín krátko povaríme v 1/4 litri bieleho vína. Osladíme medom a pijeme po dúškoch ešte teplé.