Bazovica

Kvety a plody bazy čiernej majú silné močopudné a preháňacie účinky, preto je táto liečivá bylinka účinná pri zápchach a ochoreniach močových ciest. Zápar z bazy čiernej upokojuje kašeľ a pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Bazovica sa už oddávna užíva nielen ako výborný osviežujúci letný nápoj, ale najmú ako prevencia pred vírusovými ochoreniami.

4 litre vody prevaríme s 300 gr. kryštálového cukru asi 2 – 3 minúty. Odstavíme nalejeme do sklenej nádoby a necháme vychladnúť na cca 45°C. Prepláchneme 10 kvetov bazy a pridáme do vody. 1 väčší citrón nakrájame na kolieska aj so šupkou a poukladáme na kvety do nádoby. Prikryjeme fóliou, alebo tanierikom a necháme na slnečnom mieste asi 3 týždne. Potom bazovicu zlejeme do fliaš a uložíme do chladničky. Spotrebujeme do 3 dní.

 

Cibuľový sirup

U detičiek nie je tento domáci liek veľmi obľúbený, ale zato mamičky si pochvaľujú jeho zázračné účinky pri detskom kašli a dýchacích ochoreniach.

Cibuľový sirup pomáha pri suchom kašli, pretože zvlhčuje sliznicu a uľahčuje vykašliavanie. Okrem iného je veľmi účinný pri dezinfekcii hltana od baktérií, ktoré vo forme hlienu stekajú z nosohltana pri ochoreniach horných dýchacích ciest.Príprava sirupu si nevyžaduje dlhý proces, urobte ho vtedy, keď ste vy alebo vaše dieťatko choré. Sirup si pripravte večer, aby ste ho ráno mohli použiť. Väčšinou neodporúčam pridávať cukor do sirupov, v tomto prípade sa však cibuľa lepšie odšťaví v cukre, než v medíku. Ak máte možnosť, pri príprave použite nerafinovaný alebo trstinový cukor.

1 väčšiu cibuľu nakrájajte na 0,5 cm kolieska. Na dno pohára, do ktorého sa cibuľa vojde nasypte 1 polievkovú lyžicu kryštálového (trstinového, nerafinovaného…) cukru a položte naň prvé koliesko cibule. Na cibuľu nasypte znovu 1 pol. lyžicu cukru a znovu uložte cibuľu. Takto opakujte prekladanie až po posledné koliesko cibule, ktoré posypete cukrom. Pohár prikryte tanierikom a nechajte pôsobiť do druhého dňa, kedy vám vznikne sirupová tekutina z výťažku cibule. Ráno začnite podávať dieťatku 2×1 čajovú lyžičku sirupu spolu s vodičkou alebo čajíkom na zapitie. Ak máte staršie dieťatko, radšej mu nehovorte, aký sirupček ide papať. Stačí, ak mu poviete, že papká dobrý liečik, ktorý mu urobila maminka z lásky 🙂 Ako prevenciu pred ochoreniami vypite každý deň ráno pred jedlom 1 čajovú lyžičku v pohári vody.

 

Jablčný ocot

Ocot vyrobený z domácich jabĺčok je tým najlepším liekom na mnohé ochorenia. Pomáha pri čistení krvi, pretože zvyšuje zrážanlivosť a podporuje tvorbu červených krviniek. Veľmi dobre vplýva na tráviacu sústavu – zlepšuje metabolizmus, posilňuje trávenie a pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom.

Jablčný ocot sa v posledných rokoch dostal do povedomia aj ako úspešný liek pri chudnutí. V týchto prípadoch sa odporúčajú 1-2 lyžičky jablčného octu v pohári vody pred hlavnými jedlami.

Dostať ho v obchode, vyrobiť si ho však môžete aj sami doma. Dôležitou zásadou pri výrobe jablčného octu je nepoužívanie kovových predmetov – nože, strúhadlá, nádoby…

1 kilogram neolúpaných umytých jabĺk postrúhajte na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle, alebo nakrájajte na menšie kúsky keramickým nožom. Jablká vložte do sklenenej väčšej nádoby, prilejte 2 litre studenej vody, premiešajte a prikryte tanierikom aby sa do pohára neodstali vínne mušky, alebo nečistoty. Počas desiatich dní zmes miešajte drevenou varechou, potom preceďte cez gázu alebo plienku. Šťavu nalejete späť do pohára a nechajte ešte 20 dní stáť, už bez miešania. Počas týchto dní ocot bude zrieť a stávať sa čírejším. Potom ocot nalejte do fliaš a uzavrite.

 

Likér na pevné kosti

Ochorenie osteoporózou sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty pri nedostatku vápnika, čo vedie k oslabeniu pevnosti kostí a tým k ich zvýšenej lámavosti. Likér obsahuje veľké množstvo vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pri tvorbe vápnika, obsahuje samotný vápnik a ďalšie výživné látky obsiahnuté v citróne a mede.

Na prípravu likéru potrebujeme 8 domácich vajec, nie starších ako 24 hodín, ktoré celé umyjeme a poukladáme do misy. Vajíčka zalejeme čerstvou šťavou z toľkých citrónov, aby boli vajíčka celé zakryté. Množstvo citrónov závisí od obsahu šťavy v nich. Misu uložíme do chladničky na 7 dní. Počas tejto doby vajíčkové škrupinky zmäknú. Po 7- mich dňoch dáme vajíčka aj so šťavou do mixéra, pridáme 2,5 dcl medu a 2,5 dcl kvalitného Brandy – napr. Karpatské brandy. Všetko zmixujeme a nalejeme do uzatvárateľnej fľaše. Skladujeme v chladničke. Likér užívame 2x denne po 4cl ráno a večer. Likér chutí veľmi dobre, podobá sa na vaječný likér, ale svojim obsahom je oveľa zdravší a najmä obohacuje kĺby, kosti a chrupavky.

 

Nechtíková masť

Kvet nechtíka lekárskeho, ale aj celá rastlinka má neskutočné dezinfekčné a prečisťujúce vlastnosti. Nechtíková masť sa využíva na potieranie rán. Pomáha aj pri zápaloch ciev, nevyliečiteľných vredoch, fistulách, omrzlinách, ranách po popálení. Masť a zvyšky z prípravy nechtíkovej masti sa používajú ako obklad pri vredoch na prsiach, najmä keď majú zhubný charakter. Veľmi priaznivo pôsobí nechtík proti plesniam. Vzhľadom na dezinfekčný účinok sú plesne pomerne rýchlo vyliečené. Nechtíkovou masťou potierajte miesta postihnuté plesňou niekoľkokrát denne až do zahojenia. Niekedy sa môžu plesne po začatí liečby krátkodobo zhoršiť, ide však len o vyvrcholenie ochorenia a preto s potieraním neprestaňte, liečivý účinok sa rýchlo dostaví.

250 g bravčovej masti, alebo vazelíny rozpusťte v hrnci na miernom ohni – nesmie sa škvariť, len rozpustiť. Pridajte 2 plné hrste sviežich alebo sušených kvetov nechtíka lekárskeho, najlepšie sú však svieže kvety, ktoré dodajú masti aj krásnu oranžovú farbu. Zmes zamiešame a odstavíme. Necháme stáť do druhého dňa na chladnom mieste. Druhý deň opäť masť iba rozpustíme, precedíme a nalejeme do menších sklených nádob a uzavrieme. Uložená masť v chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov. Precedené bylinky nevyhoďte, ale zabaľte do potravinárskej fólie alebo do sklenej nádoby a tiež uložte do chladničky. Výborne vám môže poslúžiť ako studený hojivý obklad na opuchy akéhokoľvek druhu. Pokiaľ použijete variantu receptu z bravčovej masti, môže vám takáto zmes veľmi dobre poslúžiť aj na dochutenie mäsitých jedál a polievok 🙂

 

Smrekový sirupSmrekový sirup

Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý odvádza z tela toxíny a posilňuje imunitu. Vďaka terpentínovej silici v ihličí sirup rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov. Okrem toho veľmi dobre chutí a malé deti ho milujú na chlebík s maslom alebo do čajíku. Má príjemnú ihličnatú chuť a vďaka citrónu je mierne kyselkavý.

Výhonky dobre umyjeme, necháme odkvapkať a usušíme od prebytočnej vody. Na sirup používame len čerstvé mladé výhonky smreku obyčajného, dlhé maximálne 5 cm. Plníme do sklenej nádoby dostatočne veľkej tak, že vložíme vrstvu výhonkov asi 5 cm vysokú, posypeme trstinovým cukrom, položíme 2 kolieska citróna a opakujeme, kým nie je fľaša plná. Jemne pritlačíme. Nádobu uzatvoríme a postavíme na okno na slnečné miesto. Necháme stáť 2-3 týždne. Začne sa tvoriť hustá šťava, ktorú potom cez plátno precedíme, zlejeme do fliaš a uložíme na chladné miesto.
Užívame ako prevenciu i liečbu kašľa 1 lyžicu každé ráno alebo na ochutenie čaju či nápojov.

 

Šalviové pestoŠalviové pesto

Šalvia je veľmi silná liečivka, preto nie je odporúčané jej dlhodobé užívanie. Deti, tehotné a dojčiace matky by sa mali užívaniu šalvie lekárskej vyhnúť. Je však veľmi cenená pre jej dezinfekčné a utišujúce vlastnosti. Chuť šalvie je aromatická a korenistá, preto sa všestranne využíva v kuchyni. Ochutnajte šalviu aj vo forme pesta, ktoré je vynikajúce a hodí sa ku rôznym cestovinovým, mäsitým a zeleninovým pokrmom.

Lístky šalvie lekárskej dôkladne umyjeme a rozmixujeme. Postupne pridávame cesnak, vlašské orechy, slnečnicové semienka, sol a olivový olej – stále mixujeme. Môžeme pridať aj parmezán, tvrdý syr alebo čerstvý tvarohový syr. Takto pripravené pesto uzavrite do sklenej nádoby a v chladničke vám vydrží aj mesiac.

Zázvorový zázrak

Používanie zázvoru (alebo ďumbiera) sa odporúča v chladnom ročnom období pretože  pomáha nadobudnúť rovnováhu energií v organizme. Lieči ochorenia z prechladnutia, upevňuje imunitný systém, odoberá fyzickú a psychickú únavu.V období chladnej zimy a sychravých dní nás najlepšie zahreje výborný korenistý a osviežujúci nápoj zo zázvoru. Ponúkam Vám recept na rýchlu prípravu tohto lahodného lieku z prírody:

Do zatváracieho pohára 3 – 5 dcl naložíme olúpaný a na kolieska nakrájaný koreň zázvoru, pridáme na tenké kolieska pokrájaný citrón aj so šupkou a celé to zalejeme kvalitným medíkom.  Takto pripravenú zmes môžme skladovať v chladničke aj 2 – 3 mesiace. Použitie: 1 polievkovú lyžicu sirupu zalejeme 3 dcl vriacej vody a máme hneď pripravený hrejivý čajík. Sirup môžeme užívať aj po lyžičkách pri ochoreniach horných dýchacích ciest a suchom kašli.